Copilul nostru e pe lista celor buni sau a celor răi?

Părinții buni vor ca moștenitorii regatului să devină oameni cumsecade. Nu se gândește nimeni să crească o pacoste. Oricum, asta se poate întâmpla, fie că ne dorim sau nu. Dacă punem accentul pe anumite aspecte, în detrimentul altora, acelea le vor contura personalitatea copiilor noștri. De exemplu, mulți dintre noi suntem mai interesați de rezultatele și fericirea copiilor, și nu de grija pe acre aceștia o au față de ceilalți. contează, altfel spus, mai mult notele, nu implicarea în viața comunității.

Părinții trebuie să fie atenți la lucrurile pe care pun accent. Altfel spus, ne dorim ca cei mici să fie cumsecade, trebuie să le spunem că este important să fie buni, nu neapărat să fie numai fericiți.

Nu vă speriați, există o strânsă legătură între bunătate și fericire. Într-un studiu recent, publicat în Journal of Social Psychology, cercetătorii britanici au măsurat satisfacția vieții unui număr de 86 de participanți împărțiți în trei grupe. Cei din prima grupă au trebuit să facă zilnic un act de bunătate, vreme de 10 zile. Al doilea grup a trebuit să încerce ceva nou zilnic și cel de-al treilea grup nu a primit nicio instrucțiune. După trecerea celor zece zile, participanții la studiu au completat din nou sondajul referitor la satisfacția vieții. Evident, membrii primelor două grupe au înregistrat o creștere semnificativă a nivelului de fericire.

Bunătatea a fost un domeniu major de interes în filosofie și religie vreme de secole bune. Credincios sau nu, îți vom dovedi că a fi bun oferă nenumărate recompense.

Să luăm creierul, de exemplu. Creierul este un supercomputer pe care nu îl vom înțelege complet niciodată. Sunt elemente pe care unii oameni le studiază întreaga lor viață și, totuși, nu vom descifra prea curând totul.

Când oferim ceva, din bunătatea inimii, creierul reacționează într-o manieră pozitivă. Se secretă dopamină și creierul declanșează în tot organismul o stare de euforie.

Dacă nu te-am convins până acum, să ne uităm un pic la ce se întâmplă cu inima. Inima bate și ajută la circulația sângelui în tot corpul. Dacă analizăm bunătatea din punct de vedere fiziologic, aceasta accentuează sănătatea cardiovasculară. Exact, organismul reacționează la starea de bine menționată mai sus și, în fapt, se îmbunătățește ritmul cardiac, circulația și se reduce hipertensiunea. Se secretă oxid nitric care ajută la dilatarea căilor respiratorii care merg înspre plămâni și artere, facilitând astfel circulația nestingherită a sângelui. Inima pare să se mărească și să scadă presiunea arterială atunci când suntem cumsecade.

Ce putem face pentru a-i ajuta pe copii să știe să se poarte cu ceilalți? iată câteva sugestii:

  1. Tratează-ți copilul cu blândețe.

Dacă ai obiceiul să te porți cu copilul de parcă ar fi înregimentat într-un pluton de infanterie, așa va face și el cu ceilalți.

  1. Asigură-te că programele TV la care se uită îi arată personaje cumsecade.

Sunt nenumărate programe care îi învață pe copii să nu prețuiască politețea. Monitorizează ce este pe ecran, arată-le ce este greșit și schimbă canalul sau închide televizorul.

  1. Dă-i șansa să te vadă când își oferi ajutorul celorlalți.

Dacă se împiedică cineva, ajută-l să se ridice. Dacă cel mic nu e de față, povestește-i. trebuie să afle cât de bine te-ai simțit când ai ajutat pe cineva care a avut nevoie de asta.

Despre Rio

Dacă îți dorești pentru copilul tău o grădiniță care să fie atractivă și performantă în același timp, primitoare și care respectă standarde profesionale superioare, atunci RIO este răspunsul pe care-l cauți. Adresă: Strada Luigi Galvani Nr. 13A, Sector 2, București Email: office@gradinitario.ro Telefon: 0748 633 314  

SOCIAL MEDIA

Folosim cookie-urile în scopuri de marketing și analiză pentru a vă oferi cea mai bună experiență.
Detalii De acord