Copilul tău și televizorul

children-403582_1920

Dacă vrei un copil care poate sta singur cu orele (ceea ce-ți lasă ție, ca părinte, multe pauze și-ți poate atrage invidia prietenilor cu copii); dacă vrei ca cele mai bune șanse la atingerea potențialului educațional să-i aparțină copilului tău, dacă îți dorești ac acesta să fie capabil să asculte și să rețină ceea ce învață și să stea mai puțin la teme, când studiază pentru teste etc.; atunci nu aprinde televizorul în primii 2-3 ani de viață. Este mai simplu decât îți imaginezi. Dar, odată ce apeși pe telecomandă, lucrurile se complică.

Cât ar trebui să petreacă în fața televizorului un copil? Ești gata să primești un răspuns? NICIO CLIPĂ.

Evident, ecranele sunt niște bone minunate. Dacă ai un bebe nou în familie sau dacă vrei să ai parte de timp separat cu fiecare dintre copii sau doar să-ți ușurezi un lung drum cu mașina, poți risca cu un ecran. Dacă însă folosești televizorul ca pe o activitate de rutină pentru a termina ce ți-ai propus să faci, îi antrenezi, în fapt, creierul copilului, astfel încât, peste o vreme, nu se va mai putea distra deloc de unul singur.

Mult mai bine este să găsești o creșă/grădiniță sau un atelier care să-l țină ocupat câteva ore pe zi. Să riști dezvoltarea creierului propriului copil este un preț prea mare pentru a-l ține ocupat.

Academia Americană de Pediatrie este un pic mai generoasă. Interzice timpul în fața televizorului pentru copiii sub 2 ani, iar celor mai mari le recomandă maxim 2 ore de program televizat de calitate.

De ce este televizorul o problemă?

  • televizorul schimbă dezvoltarea creierului,
  • televizorul sabotează cititul și îi împiedică să devină elevi buni,
  • televizorul ocupă spațiul și timpul ce ar trebui alocate cunoașterii altor persoane, jocului cu cuburi, coloratului, alergatului etc.
  • televizorul dă dependență și devine un obicei setat pe viață.

Poate crezi că atitudinea aceasta este una extremă. Privește totul dintr-o altă perspectivă însă. Ți-ai lăsa copilul să se implice într-o oricare altă activitate cu impact probabil negativ asupra creierului sau/și a corpului?

Televizorul și jocurile video stimulează creierul copilului spre o dezvoltare diferită și multe dintre schimbări par a avea de-a face cu scurcircuitarea atenției, reducerea controlului și accentuarea stării de agresiune. Există din ce în ce mai multe dovezi care susțin faptul că, atunci când copiii stau mult la televizor, dezvolta simptome de ADD și ADHD.

Creierul copilului este construit să se dezvolte optim prin interacțiune cu lumea fizică și cu povești spuse pline de imaginație, iară nu prin privitul pasiv într-un ecran care pune pe pauză orice zvâcnire de imaginație.

Copiii preșcolari sunt bănuiți pe nedrept de lipsă de ocupație. Ei trebuie să crească, să se joace cu prieteni reali și imaginari, să facă lego, să picteze, să gătească cu părinții, să urce munții, să se dea cu bița etc. Aceste activități ajută creierul să devină cel mai bun computer de pe piață în soluționarea de probleme.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *