Bolile copilului: O etapă necesară a creșterii

Unii puști par a-și petrece o bună parte a copilăriei fiind bolnavi. Imediat ce termină cu o otită, încep cu enterocolita ca apoi să treacă la viroză respiratorie și iar la otită. Iar părinții merg atât de des la pediatru că mai bine ar fi să-și rezerve locul de parcare în fața cabinetului.

Așadar, de ce unii copii sunt mai bolnăvicioși decât alții?

Pentru a răspunde la acea întrebare, părinții trebuie să înțeleagă faptul că, în perioada preșcolară, toții copiii fac, în medie, cam între 6 și 8 răceli pe an. Există peste 200 de virusuri individuale responsabile pentru aceste boli, iar sistemul imunitar imatur al copilului este foarte vulnerabil în fața lor. O serie de anticorpi trec de la mamă la copil în timpul sarcinii, dar aceștia dispar treptat în primele 6-12 luni de viață. Așa că, din punctul de vedere al sistemului imunitar, copilul este neapărat în fața germenilor cu care se întâlnește. Mai mult, nici nu poate avea grijă de el însuși. Nu își poate șterge nasul și nici nu își poate aminti să se spele pe mâini. Abia pe la vârsta de cinci ani imunitatea lui este suficient de independentă și solidă să învețe să-și folosească armele contra germenilor, iar copilul deprinde folosirea unei batiste.

Data viitoare când mergeți la cabinetul medicului, uitați-vă în sala de așteptare și observați cum media de vârstă a copiilor este 9 luni – 5 ani.

Unii copii fac infecții repetate pentru că se confruntă cu factori adiționali de risc. Cel mai cunoscut dintre acestea este fumul de țigară, substanță toxică ce ar putea fi considerată inamicul public numărul unu în cazul copiilor. Copiii ce inhalează fum de țigară sunt mai predispuși să fac otite, sinuzite și pneumonii.

Creșele și grădinițele sunt, uneori, un focar de infecție, deoarece germenii se împrăștie extrem de rapid în aceste medii. știm cu toții că germenii circulă prin aer după ce bolnavul tușește, strănută sau chiar respiră. Puțini copii mici duc mâna la gură când tușesc și, dacă fac asta, nu se și spală pe mâini. Totul, inclusiv jucăriile atinse de acel copil, devine contaminat.

O altă problemă cu care ne confruntă acum iarna este aceea că infecțiile sunt des întâlnite în această perioadă a anului. Se estimează că unii copii au infecții respiratorii la fiecare două săptămâni iarna! De ce? Poate pentru că petrec mai mult timp înăuntru, în contact direct unii cu ceilalți, decât afară. Iar virușii înfloresc între octombrie și martie.

Expunerea indirectă din cauza fraților mai mari la școală crește și ea numărul infecțiilor. Prin urmare, infecțiile sunt mai frecvente în rândul celor cu frați sau surori mai mari.

Există însă lumină la capătul tunelului: acum credeți că cel mic nu va dormi niciodată toată noaptea sau nu va învăța în veci să folosească olița, că și devine sănătos și puternic și face mai puține infecții, pentru că sistemul lui imunitar dobândește abilitatea de a lupta cu infecțiile.

Sursă: kidsgrowth.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *